Verzorging van de Stabijhoun

De vachtverzorging van de Friese Stabij!

In principe heeft de stabij een zelfreinigende vacht die weinig onderhoud nodig heeft.

Een wekelijkse borstelbeurt moet dan ook ruimschoots voldoende zijn om de vacht schoon en klitvrij te houden. Let daarbij wel op de broek (dat zijn de lange haren aan de billen), de staart en bij sommige honden de borst, daar zijn de haren het langst en gaan ze makkelijker klitten. Het haar op en onder de oren is vaak zacht van struktuur en is daarom klit gevoelig. Gebruik een kam/ herdershark voor de lange stukken en een borstel voor de rest.  Omdat het Stabijoor troffelvormig hoort te zijn, waarbij het onderste gedeelte kort is en ongeveer 2/3 lang is kunt u de ZACHTE haren uitplukken tot u het gewenste resultaat hebt bereikt. U gebruikt hiervoor gewoon u vingers en pakt steeds kleine plukjes haar tussen u duim en wijsvinger en “trekt” het haar er uit. U kunt dit gewoon doen als u hond lekker relaxed bij u ligt of zit. Het doet geen pijn omdat de haren dood zijn. Ook de voeten hebben soms iets meer aandacht nodig. Bij sommigen Stabij’s groeit het haar tussen de voetzooltjes erg lang waardoor de honden er last van kunnen krijgen. U kunt dan met een klein schaartje de haartjes wegknippen. Aan de bovenkant kunt u de uitstekende haartjes mooi rond met de voet mee knippen.  Als u denkt plukken! knippen!!! Dat is niks voor mij. Dan kunt u natuurlijk ook naar de trimster gaan. Zorg er wel voor dat u een trimster zoekt die in ieder geval gediplomeerd is en die de Stabij kent. Vertel duidelijk wat u van de trimbeurt verlangt want voor u het weet heeft u een een zwart of bruin witte Golden retriever in huis lopen!

2 x per jaar is de Stabij in de rui. Meestal is dat in het najaar en voorjaar. Bij teven is het iets wat met de hormonen en loopsheid samenhangt. Tijdens de rui kunt u u hond iedere dag goed kamen met een herdershark, vergeet dan ook de buik en de poten niet. Zo gaat de rui iets sneller en bent u eerder van de overvloed aan haren in huis af. Ook een goede manier om de rui te versnellen is te wassen. U maakt u hond goed nat, zet hem goed in de shampoo, laat het 10 minuten in trekken en spoel hem daarna goed uit. Goed afdrogen en dan gewoon lekker op laten drogen. Als de vacht droog is kunt u hem nog een keer goed door kammen. U zult zien dat er erg veel haar uitkomt op deze manier.

Ik weet dat er altijd gezegd wordt dat de Stabij niet gewassen hoeft te worden. Nou hoeft dat ook niet! Maar het mag wel! Belangrijk is dan wel dat er een hondenshampoo wordt gebruikt! Ga niet met u eigen shampoo aan de gang. Houdt er rekening als u u hond wil wassen voor u naar show gaat dit dan zeker een week van te voren moet doen. De haren gaan van het wassen “uit” staan en gaan pas weer na een aantal dagen weer mooi vlak liggen. Persoonlijk houdt ik wel van een wasbeurtje van mijn Stabij’s en doe het zo’n 2 a 3 keer per jaar.

De castratenvacht:

Wat veel eigenaren niet weten op het moment dat ze hun reu of teef laten castreren is dat de vacht enorm kan veranderen. Het pluishaar wat nu alleen op en onder de oren voorkomt, komt dan vaak over heel het lichaam, ook krijgen veel Stabij’s overvloedige beharing en het haar wordt dof. Vaak is het dan ook nodig om je Stabij 2 x per jaar naar de trimsalon te brengen. Die kan het dode haar verwijderen en de vacht uitdunnen zodat die weer “normaal” is. Het probleem van de castraten vacht is vaak dat deze honden niet meer in de normale ruiperiode komen zodat al het haar blijft zitten. Honden krijgen daar last van en soms jeuk, breng je Stabij dan ook gerust naar de trimmer op deze dode haren uit te laten plukken.

Probeer je Stabij vrij van vlooien te houden, deze beestjes vermenigvuldigen zeer snel en leggen door heel het huis eitjes zodat je zeer snel een vlooienplaag in huis kunt krijgen. Uiteraard is het ook niet fijn voor je hond om constant jeuk te hebben. Bovendien zijn er vrij veel honden met een vlooienallergie .

Kijk ook bij je Stabij regelmatig naar de nagels om te zien of deze niet lang zijn. Nou zal een hond die iedere dag over een harde vloer loopt niet snel lange nagels krijgen maar loopt je hond vaak op zand of gras dan kan dat wel. De nagels mogen de grond niet raken, is dat wel dan zijn ze te lang. Het duimpje dat is het nageltje dat aan de zijkant van de voorpoten zit kan wel makkelijk lang groeien. Als dat te lang is kan het zo zijn dat hij ergens achter blijft haken en inscheurt of dat de nagel ingroeit. Let daar dus extra op. Je kan de nagels met een speciale nageltang voor honden knippen, durf je dit niet dan kan het bij de trimmer of bij de dierenarts gedaan worden.

Nog een puntje waar je bij de wekelijkse borstelbeurt op kan letten zijn de binnenkant van de oren. Een gezond ook is mooi licht roze en niet donker rood of helemaal bruin van het vele smeer. Een beetje oorsmeer is wel normaal, dit kun je gewoon met water en een watje verwijderen. Is het ook toch donkerrood en voelt het warm aan dan is het waarschijnlijk ontstoken en zal je naar de dierenarts moeten gaan. Een hond met oorontsteking schudt vaak ook mijn zijn hoofd.

Volgens mij was dit zo ongeveer wel de vachtverzorging van u “Bijke” als u nog vragen heeft kunt u deze natuurlijk komen stellen.

Tenslotte nog een tip. Heeft u net een Stabijpuppie. Borstel hem dan iedere dag even heel kort gewoon om te wennen. Beloon hem altijd na de borstelbeurt met een klein koekje. Op deze manier is u pup gewend om geborsteld te worden en ervaart het ook als iets leuks. U zult hier zijn verdere leven veel profijt van hebben.

UA-41956405-1